Pranayama

“Ademen is onrustig denken”. (Yogananda)

De manier waarop we ademen vormt voor de yogi een letterlijke spiegel van de geestelijke wervelingen en wijzigingen, die bij de gemiddelde mens plaatsvinden.
Pranayama (letterlijk: “energievermeerdering”) ontplooit je denkvermogen, levenskracht en geestelijke ontwikkeling. De prana (of levenskracht), die we via zuurstof binnenkrijgen, is de centrale factor voor onze instandhouding. We kunnen 90 dagen buiten vaste voeding, dagen zonder water, echter maar 5 minuten zonder lucht.
Het wordt pas mogelijk om je fysieke, astrale en oorzakelijk lichaam te reinigen, door beheersing van deze levenskracht. Pranayama is van groot belang voor je fysieke leven, je gezondheid en heldere bewustzijn. Het is de meest intensieve yogatechniek, die kan worden aangewend om je leven te verrijken en je geheugen en creativiteit te verbeteren.
De effecten van de oefeningen in Pranayama zijn nog opbouwender, wanneer je het beoefent in samenhang met de andere stappen op het achtvoudig pad van Patanjali (Yama, Nyama, Asana, Pratyahara, Dharana, Dhyana en Samadhi).
Deze yogastadia komen aan bod in de Hatha Raja Yoga Opleiding.

VOOR WIE EN WANNEER?

Pranayama hoort bij het opleidingsprogramma van het 3e en 4e jaar. Als er plaats is, is deze bijscholing toegankelijk voor andere studenten of afgestudeerde docenten van een erkende opleiding.
Het zijn per kalenderjaar 6 opleidingsdagen, steeds op de zondag. Raadpleeg voor de data de agenda opleiding.

Wanneer er plaats is, is deze module toegankelijk voor andere studenten of afgestudeerde docenten van een erkende opleiding. 

PRANAYAMA-BIJSCHOLING:
ADEM EN CONCENTRATIE

Adem is de poort naar de geest…

Levenskracht (Prana) is verbonden met de adem, die tevens een middel is om de aandacht naar binnen te brengen. In de bijscholing “Adem en Concentratie” ga je de adem gebruiken in houdingen (asana’s) en Pranayama’s (ademoefeningen) om je voor te bereiden op een specifieke concentratievorm. Wanneer de adem tot rust komt, creëer je ruimte en rust in de geest.
In de 6 lessen, die worden gegeven op donderdagavond (19 – 21.30 u), komen de volgende onderwerpen aan bod:
1. Energie, 2. Hara, 3. Yoga Nidra, 4. Zintuigen en Nadis, 5. Geluid, 6. Visualisatie.

DOCENTEN

WANNEER?

Raadpleeg voor meer informatie onze tarieven en voor de aankomende data onze agenda bijscholingen en de nieuwsbrief. 

Alle bijscholingen zijn erkend volgens de richtlijnen van De Vereniging voor Yogadocenten Nederland.

De praktijkbijscholingen geven geen erkende lesbevoegdheid in de desbetreffende specialisatie als zodanig, tenzij je al werkt als erkende yogadocent(e).

Nieuwsbrief

Bekijk het archief of meld je direct aan en blijf op de hoogte van ons aanbod.

Agenda

Alle data en tijden van onze opleidingen en bijscholingen in één overzicht.

Z

Inschrijven

Meld je direct aan voor onze opleidingen en volg een gratis yogales!