Uren opleiding

BASIS (HATHA)

Het 1e en 2e jaar staan in het teken van Zelf-beoefening en er wordt een aanvang gemaakt met didactiek.

In het 1e jaar komen de zeven belangrijkse yogasystemen aan de orde, die in verband gebracht worden met de acht stappen van Patanjali. Hierbinnen staan Hatha Yoga en eenvoudige Pranayama (=energiebeheersing) centraal. De ervaring van het oefenen ondersteunt dan op speelse wijze de filosofie.

In het 2de jaar wordt dit uitgediept en aangevuld met de bewustwording van de energiecentra (chakra’s) en hun eigenschappen. Aan bod komt ook, hoe je omgaat met je energie (prana) en de bewuste verhandeling daarvan in jouw yoga-beoefening.

  VERDIEPING (RAJA)

  Op de helft van het 2de jaar verdiept het lesprogramma zich, hetgeen doorloopt tot en met het 4de jaar. Hier beoefen je hathayoga, kom je nog meer in contact met jouw levenskracht (Prana) en leer je hoe je afleidingen vanuit je zintuigen tot rust kunt brengen (Pratyahara). De houdingen (Asana’s) staan in het teken van de Hara; als dragend midden om je energie bij je te houden, ook in het dagelijkse leven. Van daaruit is het mogelijk om de (juiste) houding te vinden voor jouw “persoonlijke” lesoverdracht. De proefles die je in het 3de jaar gaat verzorgen, vormt dan een goede voorbereiding voor het praktijkexamen in het 4de jaar.

  De aandacht en concentratie-oefeningen die je worden aangereikt, geven je handvaten tot de beoefening van Raja-yoga. Daarnaast neemt de filosofie vanuit de sutra;’s van Patanajali een steeds belangrijker plaats in. Kennis, opgedaan in de voorafgaande jaren, ga je verbinden met jouw persoonlijke yoga-beleving door het schrijven van een afstudeerscriptie in het 4 de jaar. Kennis, verbonden met ervaring, kan de aanzet vormen tot de ontwikkeling van wijsheid…

  Als je onlangs een door de VYN erkende 200 u yoga-opleiding hebt afgerond, is het mogelijk om in het 2 de jaar in te stromen. Raadpleeg hiervoor: Algemene Voorwaarden (instroom).

  500 u: HATHA RAJA OPLEIDING

  De vier jaren beslaan 500 u, die je zelf bijhoudt en overlegt aan het einde van jouw studiejaar.
  De uren bestaan uit: opleidingsdagen plus intervisie (280 u), Yogaweekenden (80 u), stages/oefenlessen (10 u), extra yogatrainingen (100 u), bijscholingen (30 u). In overleg kan een andere verdeling van de uren worden gemaakt (m.u.v. de opleidingsdagen en de Yogaweekenden).
  Het diploma dat je aan het einde ontvangt voor het geheel doorlopen programma van 500 u is zowel erkend door de Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN), als de Europese Unie.

  Vanaf sep 2022 verandert de 4-jarige opleiding voor nieuwe studenten in een 3-jarige opleiding van 372 u, die afgesloten wordt met een examen. Deze uren houd je zelf bij en overleg je aan het einde van het jaar. Als je aan de afstudeervoorwaarden hebt voldaan, vormt het Blikopener-diploma ook een goede basis om yogales te geven. Je kunt je dan inschrijven als aspirantlid van de VYN.

  Als je voor het 500 u-traject wilt gaan kun je aansluitend een 4e jaar volgen met verdiepende modules, dat je afsluit met een praktijkexamen en een afstudeerscriptie. Met deze 500 u kun je je als erkend integraal yogadocent inschrijven bij de SYN (Samenwerkende Yogadocenten Nederland) en/of de VYN (zie ook hierboven beschreven). Dit zijn twee beroepsorganisaties voor yogadocenten, van waar uit er o.m. eisen worden gesteld rondom de praktische en didactische vaardigheden en de beroepscode van de yogadocent.
  De Blikopener is als onderwijsinstelling ook CRKBO-erkend.

  Nieuwsbrief

  Bekijk het archief of meld je direct aan en blijf op de hoogte van ons aanbod.

  Agenda

  Alle data en tijden van onze opleidingen en bijscholingen in één overzicht.

  Z

  Inschrijven

  Meld je direct aan voor onze opleidingen en volg een gratis yogales!