Pranayama

de Blikopener website_foto pg bijscholing Pranayama

“Ademen is onrustig denken” zegt de yogameester Yogananda.

De manier waarop we ademen vormt voor de yogi een letterlijke spiegel van de geestelijke wervelingen en wijzigingen, die bij de gemiddelde mens plaatsvinden. Pranayama (letterlijk: “energievermeerdering”) ontplooit je denkvermogen, levenskracht en geestelijke ontwikkeling. De prana (of levenskracht), die we via zuurstof binnenkrijgen, is de centrale factor voor onze instandhouding. We kunnen 90 dagen buiten vaste voeding, dagen zonder water, echter maar 5 minuten zonder lucht. Het wordt pas mogelijk om je fysieke, astrale en oorzakelijk lichaam te reinigen, door beheersing van deze levenskracht. Pranayama is van groot belang voor je fysieke leven, je gezondheid en heldere bewustzijn. De wetenschap Pranayama is de meest intensieve yogatechniek, die kan worden aangewend om je leven te verrijken en je geheugen en creativiteit te verbeteren. De effecten van de oefeningen in Pranayama zijn nog opbouwender, wanneer je het beoefent in samenhang met de andere stappen op het achtvoudig pad van Patanjali (Yama, Nyama, Asana, Pratyahara, Dharana, Dhyana en Samadhi). Deze yogastadia komen aan bod in de Yoga praktijkopleiding.

Bijscholingen voor beginners (die al enige tijd yoga beoefenen) vinden 6 keer per jaar plaats op de zondagochtend van 9.30 – 12.00 uur: Pranayama I.

Bijscholingen voor gevorderden vinden 6 keer per jaar plaats op de zondagmiddag van 12.30 – 15.15 uur: Pranayama II.  Pranayama II is pas te volgen ná Pranayama I.

Op donderdagavond is er 1 x in de 14 dagen (van 19.30 – 21.45 u) de bijscholing Pranayama Raja te volgen. Deze start 17 jan 2019.

De bijscholingen Pranayama en Pranayama Raja worden gegeven door Hans ´t Hart.

Op donderdagavond is 1 x in de 14 dagen (van 19.00 – 21.30 u) steeds een andere bijscholing Pranayama te volgen. Dit jaar zijn dat 6 lessen Pranayama – Concentratie. In deze lessen staat de adem centraal binnen de asana’s en de Pranyama’s. Beiden vormen een voorbereiding op een specifieke concentratievorm: 1. Energie, 2. Hara, 3. Yoga Nidra, 4. Zintuigen en Nadis, 5. Geluid, 6. Visualisatie. Deze reeks wordt verzorgd door Natasja de Senerpont Domis en start op 5 mrt 2020.

Raadpleeg voor de data de agenda en onze nieuwsbrief.

De bijscholingen zijn erkend volgens de richtlijnen van De Vereniging voor Yogadocenten Nederland.

Terug naar bijscholingen